OPLEIDING VERTROUWENSCONTACTPERSOON - WDZite
Menu
Widgets

OPLEIDING VERTROUWENSCONTACTPERSOON

22 januari 2023 10:00


Op maandag 30 januari en maandag 6 februari vinden in de WDZ kantine twee cursusavonden plaats voor vertrouwenscontactpersonen binnen verenigingen.

Docente bij deze avonden is Marloes van Leeuwen. Voor de cursus hebben tien deelnemers uit de regio Zuid-Limburg ingeschreven. De deelnemers zijn afkomstig uit verschillende takken van sport. Ook onze beide vertrouwenscontactpersonen Nicole Scholl en Ruud Domen nemen deel.

Het Centrum Veilige Sport Nederland biedt een speciale opleiding tot vertrouwenscontactpersoon bij de verenigingen aan. De opleiding wordt aangeboden via het landelijk sportakkoord. Om de eerste lesavond goed te kunnen beginnen hebben de deelnemers een e-learningmodule gemaakt. Na afloop van de opleiding krijgen de cursisten een deelnamecertificaat en worden ze toegevoegd aan het landelijk VCP-netwerk.

Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan de positie die de vertrouwenscontactpersoon inneemt als er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe hij/zij iemand opvangt die iets komt melden of vragen? Waar kan een beschuldigde terecht? En hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is? Maar ook: hoe kan het bestuur preventiebeleid ontwikkelen? De cursisten oefenen heel praktisch gesprekstechnieken en bespreken samen met de trainer verschillende casussen.

Nadat de opleiding is gevolgd vinden regelmatig bijscholingen plaats. Niet alleen om de opgedane kennis up to date te houden, maar ook om kennis en ervaring uit te wisselen met andere vertrouwenscontactpersonen en informatie te krijgen over nieuwe ontwikkelingen.

Tekst: Huub Schepers

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!