hoofdsponsor
subsponsoren

VETERANENWEEKEND IN MÜNSTER

Het is dit jaar al weer de 24e keer dat de veteranen er een weekendje op uit trekken.
Dit jaar was de keuze van de organisatie gevallen op een verblijf in de mooie stad Münster, gelegen in het noordelijke deel van Nordrhein Westfalen. Met ruim 300.000 inwoners een plaats van toch wel enige omvang. Münster is ook een universiteitsstad en het meest gebruikte vervoermiddel in deze stad is de fiets. We kwamen dus op bekend terrein.
Voor deze gelegenheid logeerden wij in het Lindenhotel, een voormalig stationsgebouw, omgebouwd tot een mooi hotel, in het nabij gelegen plaatsje Altenberge. Aangezien de trein voor de deur stopte, was het logisch dat dit ook ons vervoermiddel werd voor dit weekend.Vrijdagmorgen 22 september vertrokken 24 veteranen richting Münster. Deels met eigen auto, deels vanuit Herzogenrath met de trein. Volgens de planning was iedereen om 12.44 uur bij het Hauptbahnhof in Münster.

Na de lunch stond er een stadswandeling op het programma. Na enige oponthoud was er een stadgids beschikbaar die ons in een ruim 2 uren durende wandeling de mooiste en interessantste plekjes van de stad toonde. Hierna konden de mannen hun vermoeide benen uitstrekken onder de tafeltjes van de vele terrasjes…..

…..terwijl de dames nog even de tijd hadden om te shoppen.

Gezamenlijk werd er per trein (terug)gereisd naar ons hotel in Altenberge. De eerste avond werd afgesloten met een diner in een plaatselijk restaurant.

Na een goed verzorgd en uitgebreid ontbijt op zaterdagmorgen wandelden wij naar onze eerste activiteit van deze dag, een bezoek aan de “Eiskeller" in Altenberge.
De kelders van de voormalige bierbrouwerij Beuing bevinden zich hier op verschillende verdiepingen, diep onder de grond, tot wel 18 meter diep. Hierin werd het ijs opgeslagen dat voor de koeling zorgde bij het gisten en het rijpen van het bier. Indrukwekkend waren de afmetingen van de diverse kelders, zoals de grote ijskelder, de ronde ijskelder en de gist- en rijpingskelder. Het ijs dat hierin werd gestort was afkomstig uit speciaal aangelegde ijsweilanden in de buurt. Het winnen van dit ijs was een zware en inspannende klus, waaraan vele dagloners uit de omgeving een dagtaak hadden. Een tot de nok gevulde ijskelder kon wel tot 2 jaar als koeling gebruikt worden. Een interessante excursie, waaruit weer eens blijkt dat onze voorouders het niet makkelijk hadden in hun tijd.

Daarna gingen wij weer per trein naar Münster. Na de lunch hadden wij een “rustige" activiteit, nl. een rondrit met een dubbeldekker toeristenbus door de stad. Het was gelukkig droog weer, dus zochten velen van ons de bovenverdieping van de bus op, om via het open dak maximaal te kunnen genieten van het uitzicht. Hierbij kon een koud briesje ons niet deren, ofschoon enkele deelnemers deze “moed" met een verkoudheid moesten bekopen. Maar zij hebben wel kunnen genieten van een mooie stad met interessante bouwwerken. Ofschoon de eerlijkheid gebied te zeggen dat alleen de facaden van de meeste gebouwen origineel zijn. Want de geschiedenis leert ons dat Münster aan het einde van WO-2 door bombardementen grotendeels is verwoest.
Terug in Altenberge werd ook dag 2 afgesloten met een heerlijk diner.

En dan is de laatste dag al weer aangebroken. Na het ontbijt op zondagmorgen werden de hotelkamers ontruimd, de koffers in de auto geladen of in een bagagekluis op het station gedeponeerd. De weergoden waren ons gunstig gestemd, want het was heerlijk zonnig met aangename temperaturen. Op het programma stond een wandeling rond de Aasee, een geliefd parkachtig gebied aan een groot meer, aan de rand van het centrum, waar veel Münsteranen in het weekend ontspanning zoeken op en aan het water.
Hierbij stond ook een bezoek gepland aan het Mühlenhof-museum, in dit park. In dit museum zijn enkele molens en veel oude gebouwen neergezet, afkomstig uit het hele Münsterland. Zij geven inzicht is het leven op het platteland uit de 19e en 20e eeuw.

Wij werden daar ontvangen en rondgeleid door een zeer enthousiaste vrijwilliger, die op een bevlogen wijze de tijd wist terug te draaien en ons terugvoerde in onze eigen jeugdjaren en die van onze ouders en grootouders. Heel herkenbaar. Veel te vlug was de ochtend/middag weer voorbij.
Na afloop werd er nog ruim gepauzeerd op een van de vele terrassen aan het meer, waar we volop genoten van het lekkere zonnetje.
Maar aan alles komt een einde, dus ook nu wachtte ons de terugreis per auto, c.q. trein.
Die avond troffen wij elkaar nog één keer, nu bij Robins Grillhaus in Herzogenrath. En toen iedereen zijn bordje leeghad, namen wij afscheid en keerden wij terug naar Bocholtz.

Het was weer een fijn weekend. Een compliment voor de organisatie, die dit inmiddels al vele, vele jaren doet. En ik heb in de wandelgangen gehoord dat men volgend jaar, bij gelegenheid van het 25-jarig jubileum er een extra mooi weekend (of iets langer???) van wil maken.
Als afsluiting van de veteranenweekendjes??????????
Kees
Bron: kEES DE hEUS


Geplaatst op: -


« Terug naar vorige pagina